Location:Home > More > Turbo HOLSET › CLASSIC SERIES > De Porsche turbo en zijn voorgeschiedenis

De Porsche turbo en zijn voorgeschiedenis

Time:2018-01-12 02:30Turbochargers information Click:

Turbo porsche zijn voorgeschie

De Porsche turbo en zijn voorgeschiedenis
Hakse Straatsma

In 1975 kijk ik vanuit mijn werkkamer bij een ingenieursbureau in Nijmegen uit op de Sint Annastraat. Even verderop woont een heerschap die zijn geld verdient met “arbeidsbemiddeling“, in die tijd noemden wij dat een koppelbaas. Daarmee kon men in die jaren zeg maar royaal geld verdienen en als de eerste Porsche Turbo in dat jaar op de markt verschijnt met een prijskaartje van ongeveer 90.000 gulden, staat daar dan ook al snel zo’n zilvergrijs exemplaar voor de deur. Ik ben er getuige van hoe de Porsche Turbo in luttele seconden van 0 tot 100 km/h door de Sint Annastraat richting het Keizer Karelplein accelereert. Uiterst indrukwekkend, zonder al teveel kabaal en met een fluitende turbo…

De Porsche turbo en zijn voorgeschiedenis

  

De Porsche turbo en zijn voorgeschiedenis


Porsche Turbo 1975

Geschiedenis
Al vroeg in de ontwikkeling van de verbrandingsmotor  begrijpt men dat het vermogen kan worden verhoogd als er meer lucht in de cilinder wordt gepompt. Met meer lucht (zuurstof) kan er ook meer brandstof verbrand worden, waardoor bij het ontsteken van het mengsel de druk in de cilinder hoger wordt en de zuiger dus met meer kracht naar beneden wordt gedrukt. Gottlieb Daimler kreeg al in 1885 een patent op een soort drukvulling waarbij de zuigeronderzijde als pomp werkte. Ook Rudolf Diesel houdt zich al in 1896 met een dergelijke drukvulling bezig. Uiteindelijk blijken beide prille experimenten niet succesvol. Meer succes hebben pogingen om drukvulling te realiseren met een rechtstreeks door de motor aangedreven compressor, bijvoorbeeld een rootsblower of centrifugaal compressor. Al in 1906 doet in de USA de eerste raceauto met zo’n centrifugaal compressor mee aan wedstrijden. De door dit compressortype opgewekte drukvulling heeft het voordeel dat het motorvermogen aanzienlijk kan worden verhoogd maar tegelijkertijd ook min of meer geregeld kan worden. Het nadeel is dat de aandrijving van de compressor vermogen kost. Al vanaf de eerste wereldoorlog wordt vooral bij vliegtuigmotoren drukvulling toegepast waardoor deze bovendien minder last hebben van de verminderde luchtdichtheid op grotere hoogte. Ook wordt dan al een koeler voor de gecomprimeerde lucht toegepast. Bij dieselmotoren  komt in de jaren ‘20 de mechanische drukvulling in zwang, vooral bij grote motoren voor schepen en treinen. Vanaf het midden van de jaren ’20 van de vorige eeuw tot na de tweede wereldoorlog worden autoraces overheerst door raceauto’s met “compressormotoren”. Voorbeelden zijn de Grand Prix auto’s van Auto-Union (ontwikkeld door de oude professor Ferdinand Porsche) en Mercedes.

De Porsche turbo en zijn voorgeschiedenis


Auto Union GP auto type D met twee rootsblowers

Niet alleen bij racemotoren wordt mechanische drukvulling toegepast, ook bij de duurdere personenauto’s van de jaren ‘20 en ’30 is dit het geval. Voorbeelden zijn de Mercedes SSK  en de Bentley 4,5 liter. In de jaren ‘50 verdwijnt de compressor door het veranderen van de reglementen uit de racerij, met uitzondering van de drag races. Bij de personenauto’s zien we in de jaren ‘70 en ‘80 weer mechanische compressoren opduiken, onder meer bij Aston Martin, Jaguar, Mercedes, Volkswagen (G-lader) en Fiat.

De uitlaatgas turbocompressor
Hoewel de turbocompressor, waarbij gebruik gemaakt wordt van de energie van de uitlaatgassen voor de aandrijving van een centrifugaal compressor, bijna net zo oud is als de verbrandingsmotor zelf, heeft de toepassing bij personenauto’s lang op zich laten wachten. In 1905 heeft de Zwitserse ingenieur Alfred Büchi het principe van de turbocompressor bedacht en vastgelegd in patenten.

De Porsche turbo en zijn voorgeschiedenis


Werking turbo compressor

De opbouw van een turbo is in principe eenvoudig; het geheel bestaat uit een turbinehuis met het turbinewiel dat via een as verbonden is met het compressorwiel dat in het compressorhuis zit. Door de hoge temperatuur van de uitlaatgassen hebben vooral het turbinedeel, de verbindingsas tussen turbine en compressor, de afdichtingen en de lagering het thermisch zwaar te verduren. De uitlaatgastemperatuur bedraagt bij diesels ca 650˚C maar kan bij benzinemotoren oplopen tot boven de 1.000˚C. Ook de smering van de verbindingsas – die bij de huidige turbo’s tot boven de 200.000 (!) toeren per minuut maakt – geeft de nodige problemen onder die thermische omstandigheden. Pas met de komst van nieuwe materialen zoals die in straalmotoren worden toegepast, is het mogelijk geworden compacte turbo’s te bouwen geschikt voor auto en vrachtauto’s. In eerste instantie worden turbocompressor alleen bij  dieselmotoren voor schepen en treinen toegepast. Pas in 1938 wordt de eerste dieselvrachtauto met een turbo door het Zwitserse merk Saurer op de markt gebracht. 

Copyright infringement? Click Here!