Location:Home > TURBO GARRETT > TURBOS GARRETT › GT SERIES > Ohjelmoinnit

Ohjelmoinnit

Time:2012-09-05 18:23Turbochargers information Click:

Findiesel Oy Yrityspalvelujär

Chiptuning

 

 Teemme dieselajoneuvojen yksilölliset ohjelmoinnit (Chip-tuning, lastutus) asiakkaan toiveiden mukaan auton alkuperäistä ohjelmaa muokaten. Kaikki ohjelmamuutokset tekee yrittäjä itse ja vain erikoistapauksissa käytetään muita ohjelmatoimittajia.

 • eurooppalaiset nykydieselit
 • VAG TDI
 • MB CDI
 • BMW dieselit 
 • Volvo 
 • Opel DTI, CDTI
 • Ford
 • PSA HDI
 •  

 • Traktorit
 • Valtra N-sarja ja T-sarja Commonrail -moottoreilla
 • John Deere  XX20 ja XX30 -sarjan koneet
 • New Holland T6000-, T7000-, TM- ja TS -sarjan koneet
 • Fendt Vario -sarja, pienemmät v. 2006 lähtien ja isommat v. 2003 lähtien
 • Massey Ferguson 5000-, 6000- ja 7000- sarja Sisudiesel-moottoreilla.
 •  

  Sisudiesel EEM3 -ohjelmoinnit

   

  Teknologia

   Alkuvuodesta 2012 Findiesel on panostanut erityisesti Valtran N- ja T- sarjan traktoreissa käytettävien  Sisudiesel-commonrail moottoreiden ohjaukseen. Ohjainlaitteena näissä on EEM3 joka perustuu Boschin EDC7 -teknologiaan. 

  Polttoaineen syöttöä hallitaan aivan samalla tavoin kuin 2000-luvun henkilöautoissa. Kaasupolkimella pyydetään tiettyä ruiskutusmäärää jota sitten rajoitetaan kartoilla ja käyrillä ohjelmassa. Perusteholle ja eri lisätehoille on omat käyränsä, joissa on suurin salllittu polttoainemäärä kullakin kierrosluvulla. Lisäksi on kartta (ns. savukartta), jossa määritellään suurin sallittu polttoainemäärä kullakin ahtopaineella ja kierrosluvulla. Näin estetään moottorin savutus ja pyritään optimoimaan ilma/polttoaine -seossuhde. 

  Ruiskutuksessa on käytössä yksi tai kaksi esiruiskutusta ja pääruiskutus. Kaikkien ruiskutusvaihdeiden ajoitusta hallitaan omilla kartoilla ja ruiskutuspaineelle on oma karttansa, kierrosluvun ja ruiskutusmäärän suhteen.

  Haluttu ruiskutusmäärä muodostuu käytetystä ruiskutuspaineesta ja suuttimen aukioloajasta. Tälle on oma karttansa, ns. duraatiokartta tai suutinkartta.

  Ahtopainetta ei ohjata sähköisesti vaan osassa moottoreista on tavallinen (vanhanaikainen) hukkaportiton ahdin, jossa ahtopaineen määrää vain moottorin kierrosluku ja sen tuottama teho. Suuressa osassa N- ja T- Valtroja on hukkaportillinen ahdin, jonka tuottama suurin ahtopaine määräytyy hukkaportin jousen kireydestä (esim. N142:ssa 1,5 bar).

  Moottorin käynnistykseen on oma karttansa, jossa määritellään ruiskutusmäärä kierrosluvun ja moottorin lämpötilan mukaan. 

   

  Huonoista ohjelmamuutoksista aiheutuvat ongelmat

  Liiankin yleinen tapa nostaa moottorin tehoa on nostaa vain duraatiokartan arvoja. Silloin suuttimet pidetään auki pidempään kuin vakiona, mutta kaikki muut ohjelman laskenta-arvot pysyvät samana. Tästä seuraa se, että seossuhde menee rikkaammaksi kaikilla niillä ruiskutumäärillä ja kierrosluvuilla mistä karttaa on muutettu. Myös ruiskutuksen ajoitus jää muuttamatta ja ruiskutus vain jatkuu pidemmälle työtahtia. Näistä kaikista seuraa se että pakokaasun lämpötila nousee korkeammaksi kuin olisi tarkoitus, mikä helposti johtaa moottorin ylikuumenemiseen ja pakosarjan kestävyysongelmiin. Äärimmilleen vietynä ahtimen hukkaportissa ei enää riitä kapasiteetti ja ahtopaine lähtee karkaamaan liian korkeaksi aiheuttaen ahtimen ennenaikaisen rikon.

   

  Parempi tapa tehdä EEM3  tehonlisäys

  1. Määritellään haluttu vääntömomenttikäyrä, josta saadaan myös tehokäyrä.

  2. Excel-laskenta tarvittavasta ruiskutusmäärästä, jotta saadaan haluttu vääntömomentti kullakin kierrosluvulla

  - lähtötietoa löytyy aivan riittävästi netistä, jotta saadaan muodostettua oikeat, hyvinkin tarkat kertoimet 

  3. Muutetaan EEM3-ohjelmasta vääntökäyrien ruiskutusmäärät laskentatuloksen mukaan.

  4. Tarkistetaan että 'savukartta' ei rajoita syöttömäärää alemmksi kuin vääntökäyrät ja että savukartta on muutenkin järkevä, eikä liian 'kirveellä veistetty'.

  5. Tarkistetaan että pääruiskutuksen ennakkokartta on ok.

  Copyright infringement? Click Here!

  Related reading
  Related recommend